به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،امروزه استفاده از تلفنهای همراه به عنوان زنگ بیدارباش جایگزین ساعتهای قدیمی شده است. بسیاری از افراد برای بیدار شدن از خواب، آهنگهای پیشفرض سیستمعاملهای آیاواس و اندروید را به کار میگیرند. با این حال، پزشکان معتقدند که این کار میتواند مشکلات جدی برای کیفیت خواب به همراه داشته باشد.
دکتر «شالینی پاروتی»، متخصص خواب در بیمارستان سنت لوئیس، در گفتوگو با شبکه خبری سیانان توضیح میدهد که نگه داشتن تلفن همراه در اتاق خواب میتواند اختلالات خواب را تشدید کند. او تأکید میکند که بهتر است گوشیهای هوشمند در اتاق دیگری قرار داده شوند تا از مشکلاتی همچون بدخوابی و بیخوابی جلوگیری شود.
یکی از دلایل اصلی این مشکل، این است که داشتن گوشی در دسترس میتواند موجب وسوسه برای چک کردن آن شود. وقتی فرد در حال خواب است و حتی یک حرکت جزئی انجام میدهد، ممکن است توجهش جلب گوشی شود و همین امر مانع از خواب عمیق خواهد شد.
علاوه بر این، ویژگی "تعویق زنگ بیدارباش" که در تلفنهای همراه وجود دارد، باعث میشود فرد چندین بار خواب خود را قطع کرده و بلافاصله پس از هر بیداری، دوباره به خواب رود. این کار نه تنها باعث کاهش کیفیت خواب نمیشود، بلکه فرد را خستهتر و گیجتر از قبل بیدار میکند. در واقع، تحقیقات نشان داده است که قطع خواب در مراحل حساس مانند «خواب REM» (مرحلهای که مغز فعال شده و به پردازش حافظه میپردازد) میتواند تاثیرات منفی بر سلامت مغز و حافظه داشته باشد.
دکتر «براندون پیترز ماتیوس»، متخصص مغز و اعصاب در بیمارستان سیاتل، توضیح میدهد که قطع خواب در مراحل خاصی از شب میتواند تأثیرات منفی روی عملکرد مغز و حافظه بگذارد. بنابراین، بهتر است که بیدار شدن بهطور طبیعی و بدون ایجاد اختلال در مراحل مختلف خواب انجام شود.
به گفته متخصصان، بهتر است به جای استفاده از گوشی همراه به عنوان زنگ بیدارباش، یک روتین خواب منظم و ثابت ایجاد کنیم. این روتین میتواند شامل رفتن به رختخواب در ساعت مشخصی هر شب باشد، حتی اگر احساس خواب نداشته باشیم. با این کار، مغز به تدریج به وضعیت آرامش میرسد و بیدار شدن به مراتب راحتتر خواهد بود.
در نهایت، همانطور که دکتر پاروتی اشاره میکند، گذاشتن گوشی در اتاقی غیر از اتاق خواب، بهترین راهحل است. زیرا این کار از وسوسه چک کردن گوشی هنگام خواب و بیدار شدن جلوگیری میکند.
توصیههای بهداشتی نشان میدهند که بزرگسالان باید بین ۷ تا ۱۰ ساعت خواب شبانه داشته باشند تا عملکرد روزانه بهینه باشد. اما واقعیت این است که ۶۰ درصد از بزرگسالان نمیتوانند این میزان خواب را تجربه کنند.
در نهایت، اگرچه تلفنهای همراه ابزارهای بسیار مفیدی هستند، اما باید مراقب باشیم که استفاده بیش از حد و نادرست از آنها بر خواب شبانه و در نهایت سلامت بدن تاثیر منفی نگذارد.
نظر شما